“De duurzame ontwikkelingsdoelen zijn een to-do lijst voor mensen en de planeet, en een blauwdruk voor succesWe zullen ook een nieuw mondiaal partnerschap nodig hebben. We hebben actie nodig van iedereen, overal. Zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn onze gids.” zei VN-Secretaris-Generaal Ban ki-Moon bij de lancering van de SDGs

SAMENWERKEN

Om alle doelen te behalen in 2030 moeten regeringen, bedrijven, burgers en organisaties samenwerken. Het gaat daarbij vooral om technologie, kennisoverdracht, handel, data, beleidscoherentie en financiële stromen.

De officiële ontwikkelingshulp (ODA) bedroeg 135,2 miljard dollar in 2014, het hoogste niveau ooit. De schuldenlast van de ontwikkelingslanden blijft stabiel op ongeveer 3 procent van de exportinkomsten. Het aantal internetgebruikers in Afrika bijna verdubbeld in de afgelopen vier jaar, maar meer dan 4 miljard mensen maken geen gebruik van het internet, en 90 procent van hen woont in ontwikkelingslanden.

Een succesvolle agenda voor duurzame ontwikkeling vereist partnerschappen tussen regeringen, het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld. Gezamenlijke principes en waarden, een gedeelde visie en gedeelde doelen zijn nodig op mondiaal, regionaal, nationaal en lokaal niveau.

INVESTERINGEN

Investeringen op lange termijn, met inbegrip van directe buitenlandse investeringen, zijn nodig, met name in ontwikkelingslanden, in duurzame energie, infrastructuur en vervoer, alsook informatie- en communicatietechnologie. Regelgeving moet worden aangepast om investeringen aan te trekken en duurzame ontwikkeling te bevorderen. Nationale toezichtmechanismen zoals rekenkamers en wetgeving moeten worden versterkt.

ECONOMIC BOARD UTRECHT

Vertaalt de vraag vanuit de samenleving naar gezond leven in de regio Utrecht naar meer banen en investeringen. Denk aan de vraag naar oplossingen voor bijvoorbeeld hergebruik van grondstoffen, ouder wordende mensen, digitalisering en slimme, schone mobiliteit. Dit vraagt nieuwe competenties van de professional van de toekomst en gerichte internationalisering van de regio. Ook intensieve samenwerkingen tussen overheden, kennisinstellingen en bedrijven is noodzakelijk.

EBU vormt  in het Get Connected netwerk coalities tussen betrokken partijen. Voor het versterken van bestaande initiatieven, voor matchmaking en voor het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen.

Global Goal 16: Bevorder vreedzame en inclusieve samenlevingen met het oog op duurzame ontwikkeling, verzeker toegang tot justitie voor iedereen en creëer op alle niveaus doeltreffende, verantwoordelijke en open instellingen.

Zonder vrede, veiligheid en rechtvaardigheid is er bijna geen ontwikkeling mogelijk. Corruptie, diefstal en belastingontwijking kost ontwikkelingslanden 1,26 miljard dollar per jaar. Geld dat goed gebruikt kan worden voor armoedebestrijding of om kinderen naar school te laten gaan. En de helft van basisschoolleerlingen in conflictgebieden verlaat school zonder diploma.

Vrede, veiligheid en rechtvaardigheid zorgen voor ontwikkeling, en andersom. Ze versterken elkaar.

Geweld en corruptie

Het geweld in de wereld moet in 2030 flink zijn verminderd. En er moet een einde komen aan het geweld tegen kinderen. Kinderen hebben nog elke dag te maken met uitbuiting, misbruik en mensenhandel. Corruptie moet omlaag, evenals de illegale wapenhandel.

Recht

Daarnaast moeten rechtssystemen worden versterkt en verbeterd, op nationaal en internationaal niveau. Informatie moet transparanter worden en fundamentele vrijheden zoals de vrijheid van meningsuiting moeten beter beschermd worden.

U-2B Heard

U-2B Heard! is een werkgroep vóór en dóór (kwetsbare) jongeren in Utrecht die in aanraking zijn gekomen met wooninstanties, jeugdzorg en andere instanties, door bijv. het hebben van schulden of problemen in de familiekring. Zij informeren en adviseren de jongeren over alle zaken rondom woonvoorzieningen, dagbestedingen, actuele thema’s , problemen en alles wat ze maar willen weten in deze situatie.

De groep U-2B Heard! onderscheidt zich door de actieve participatie van jongeren uit Utrecht, allen afkomstig uit verschillende wooninstellingen en achtergronden maar met één doel: een stem en gezicht geven aan de doelgroep in de stad Utrecht.

Vrede en veiligheid



Olympia en de Social Impact Factory

Ken je onze nieuwe partner Olympia? Met meer dan 130 vestigingen in het hele land behoort Olympia tot de toptien van uitzendorganisaties in Nederland. Olympia biedt dagelijks werk aan ruim 10.000 mensen, maar gaat daarin een stap verder dan andere bureaus: Olympia helpt kandidaten aan werk van betekenis, werk dat écht voldoening geeft. Een mooi bedrijf, met mooie uitgangspunten. En een partner om trots op te zijn!

Flexibel en vast
Stel dat alle bedrijven en organisaties voortdurend stil staan bij de betekenis van het werk dat we doen. Dan maken we andere keuzes. We delen meer kennis. We gaan bewuster met onze omgeving om. We leren ons leven lang. We doen werk dat ertoe doet, omdat we weten waaróm we het doen. Dat is in het kort hoe Olympia tegen werk aankijkt, of het nu gaat om flexibel of vast. En dat sluit helemaal aan op wat wij belangrijk vinden.

Dezelfde ideeën
“We zijn met elkaar in contact genomen omdat de Social Impact Factory op zoek was naar een nieuwe medewerker en onder de indruk was van onze merkbelofte,” zegt Marleen Houtman van Olympia Utrecht/Zeist. “En het klikte meteen! Je merkt gewoon dat je dezelfde ideeën hebt over werk en de samenleving. Niet alles draait om geld verdienen, je wilt ook een bijdrage leveren aan je omgeving. Het was heel logisch om dit partnerschap aan te gaan.”

Maatschappelijke successen vieren
“Ik merk dat meer opdrachtgevers juist vanwege ons sociale gedachtengoed voor ons kiezen,” vervolgt Marleen. “We scoren van oudsher hoog op kwaliteit en service , maar dat wij betekenis van werk daarbij centraal stellen, geeft steeds vaker de doorslag. En dat zijn ook de klanten waarmee het samenwerken echt een feestje is. Omdat je niet alleen commerciële successen deelt, maar óók de maatschappelijke.”

Werving & Selectie
Ons partnership houdt onder meer in dat we Olympia graag in de schijnwerpers zetten en natuurlijk kunnen medewerkers van Olympia bij ons terecht als een werkplek nodig hebben. Olympia doet ook aan Werving & Selectie en in het kader van ons partnerschap zijn ze tegen een symbolisch bedrag voor de Social Impact Factory op zoek gegaan naar een nieuwe medewerker. Ze hebben iemand aan ons voorgesteld die vanuit een uitkeringssituatie weer aan het werk wilde. En ook dat klikte meteen. Diana wilde heel graag bij ons werken en is heel gemotiveerd. Dus zo heeft iedereen baat bij deze samenwerking.

Sociale impact
“Ik vond de rondleiding die we bij de Social Impact Factory kregen echt een belevenis,” vertelt Marleen. “Het verhaal is natuurlijk geweldig: mensen en ondernemingen bij elkaar brengen die sociale impact willen realiseren, niet gedreven door winst. Maar de hele ruimte straalt dat gevoel ook uit. Met de bijzondere inrichting en alle ideeën en gedachten die daarachter schuilen. Ik vond het erg inspirerend. We hebben afgesproken dat Olympia één of twee keer per jaar een event bij de Social Impact Factory gaat organiseren. Daar kijk ik erg naar uit!”