Heb jij een sociale onderneming en wil je de impact hiervan binnen de provincie Noord-Brabant vergroten via opschaling? Dan is het Brabant Outcomes Fund (BOF) misschien wel iets voor jou! Vanaf nu is het mogelijk om je aan te melden voor het BOF. Ga naar www.brabant.nl/bof voor meer informatie of om je direct aan te melden.

Sociale ondernemingen bedenken slimme, duurzame oplossingen die bijdragen aan de vraagstukken van vandaag en morgen. Hun maatschappelijke impact is echter lastig in geld uit te drukken. Daarom is er nu het Brabant Outcomes Fund.

Met het BOF heeft Brabant het eerste Outcomes Fund van Nederland. Een Outcomes Fund is een vorm van resultaatfinanciering zoals bijvoorbeeld een Social Impact Bond (SIB). Hierin werken publieke en private financiers samen om maatschappelijke vraagstukken financieel te ondersteunen op basis van vooraf bepaalde resultaten.

Met het BOF hebben sociale ondernemingen met impact meer kans op groeikapitaal. Vanuit de Social Impact Factory is Marit betrokken.

Een enorme walvis, gemaakt van vijf ton plastic uit de Stille Oceaan, springt vanaf januari uit de Utrechtse Catharijnesingel, voor TivoliVredenburg. Het dier is een statement tegen de gigantische hoeveelheid plastic afval die rivieren, zeeën en oceanen overal ter wereld vervuilt.

Op initiatief van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie (REBO) van de Universiteit Utrecht komt het kunstewerk voor zes maanden naar Utrecht. Marleen van Rijswick, hoogleraar Europees en nationaal waterrecht en programmaleider van het Utrecht Centre for Water, Oceans and Sustainability Law, was voor een conferentie over duurzaamheid in Brugge, waar ze de walvis zag. Ze was onder de indruk en onderzocht de mogelijkheden om hem naar Utrecht te halen.Onderzoek naar duurzaam oceaangebruik

Plastic walvis met kinderen in Brugge

Met de plastic walvis als blikvanger, wil de Universiteit Utrecht graag kennis delen over rivieren, oceanen, water en alles wat daarbij komt kijken. “Het past heel mooi binnen ons onderzoek naar een duurzaam beheer van rivieren en de zee”, zegt hoogleraar Europees en nationaal waterrecht Marleen van Rijswick. De Universiteit Utrecht doet veel onderzoek naar de oorzaken en schadelijke gevolgen van de plastic soep. Zo onderzoekt zij hoe ecosystemen kunnen worden beschermd door middel van een brongerichte benadering die voorkomt dat rivieren worden vervuild en oceanen uiteindelijk een plastic soep worden.

Activiteiten

Plastic Walvis met pleintje en toerist die fotografeert

Rondom de walvis worden verschillende evenementen en lezingen georganiseerd. Het hele project wordt financieel en praktisch mede mogelijk gemaakt door de hulp van partners, die allemaal even enthousiast zijn over de uitstraling en de booschap van de walvis. Deze partners zijn:  de Provincie Utrecht, de Gemeente Utrecht, het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, de Vereniging van Rivierwaterbedrijven (RIWA), verzekeraar a.s.r., ingenieursadviesbureau Sweco, afvalverwerker en recyclebedrijf Renewi en Concert- en evenementenlocatie TivoliVredenburg. De makers

De walvis is gemaakt door het New Yorkse ontwerpbureau STUDIOKCA en heet officieel Skyscraper – The Bruges Whale. De stad Brugge was de opdrachtgever en wilde de walvis als onderdeel van het kunst- en architectuurfestival Triënale. De walvis is elf meter hoog en is gemaakt uit vijf ton plastic dat uit de Grote en Atlantische Oceaan is gehaald. De ontwerpers hebben via een crowdfunding de bouw gefinancierd. Ze verzamelden vier maanden lang blauw en wit plastic afval aan de kusten van Hawaii, New York en Zeebrugge. ‘Als je kijkt naar gewicht, drijft er meer plastic afval uit onze steden in de oceanen dan er walvissen zijn’, aldus STUDIOKCA. “Een walvis die uit het water springt, is de eerste ‘wolkenkrabber’ op zee. Als grootste zoogdier in het water leek hij ons gepast om de omvang en schaal van het probleem aan te tonen.”The making of – De walvis in Brugge

Wil je in 2019 niet alleen beter voor jezelf zorgen maar ook voor de rest van de wereld? Zet deze tien sociale voornemens dan maar op je lijstje! 

Meer sporten, gezonder eten, stoppen met roken… die goede voornemens kennen we allemaal wel. Een betere wereld begint bij jezelf. Maar wil jij in 2019 echt meer gaan betekenen voor anderen? Start dan met deze tien goede, sociale voornemens!

  1. Koop minder spullen

Lang leve minimalisme! Vergeet de consumptiemaatschappij en koop minder. En laat wat je koopt dan alsjeblieft een beetje duurzaam zijn. Fair fashion, slaafvrije chocola, dat werk.

  1. Pak vaker de fiets

Laat die auto (en files) voor wat het is en ga lekker op de fiets naar je werk. Beweging voor jou, minder vervuilend voor de aarde. En het scheelt ook nog eens in de portemonnee!

  1. Tijdloze kleding

Stippen? Strepen? Panter print? Als je meelift op de kleding trends van nu blijf je maar items kopen. Creëer je eigen tijdloze stijl en kies voor duurzame merken of vintage items.  

  1. Reis duurzaam

Reizen en duurzaamheid in één zin? Dat klinkt tegenstrijdig. Reizen – en zeker vliegen – is enorm milieuvervuilend. Toch doen we het maar al te graag. Compenseer eens de CO2-uitstoot van je vlucht, kies voor een duurzame reisorganisatie of blijf eens dicht bij huis. Toerist in eigen stad, hoe leuk is dat?

  1. Eet vaker vega

We vragen je heus niet om abrupt vegetariër te worden, maar iets minder vlees eten kan best, toch? Kleine moeite om één €twee maaltijden per dag vleesloos te eten. Spreek bijvoorbeeld met je collega’s af om samen vega te lunchen. En daarna te wandelen. En een havermelk-cappuccino te halen!

  1.  Huur en leen meer

We leven in een deeleconomie. Delen is het nieuwe bezit! Zo zijn er minder spullen nodig en dat is beter voor het milieu. Ook kunnen zo de kosten gedeeld worden. Auto’s, huizen, gereedschap, campers, werkplekken, what’s next?

  1. Begin met het minimaliseren van je afvalproductie

In de supermarkt is zo goed als alles verpakt in plastic of karton. (Voorgesneden) groenten, rijst, yoghurt, kaas.. Zelfs koeken die per stuk verpakt zijn en weer zijn verpakt in een grotere verpakking. Bizar toch eigenlijk? Koop je spullen vaker bij een groenteboer in de buurt. Onder andere pasta, rijst en noten en andere onmogelijke producten zonder verpakking? Daar bestaan speciale verpakkingsvrije winkels voor!

  1. Doe meer aan yoga en/of meditatie

We schreven er laatst al over: word een zentrepreneur en daarmee liever voor jezelf en degenen met wie je werkt. Als we allemaal wat minder zouden stressen zou de wereld een veel fijnere plek worden!

  1. Let’s get digital

Het is 2018, dus die papieren zijn nu écht passé. Weg met die printer en lekker digitaal gaan werken. De mail werkt prima! Bye papieren boeken, hello ebook!

  1. Maak social impact

We kunnen allemaal verandering teweeg brengen en een steentje bijdragen. Een betere wereld begint dus echt wel bij jezelf. Lees hier meer over diverse ontwikkelingen en voornemens voor 2019 gespot door sociaal ondernemers! 

Wij wensen je een mooi nieuw jaar vol positieve veranderingen toe!

Dit stuk is geschreven in samenwerking met Suzanne van Duijn. Neem een kijkje op de blog van Suzanne van Duijn, oprichter en eigenaar van SuusjeHQ – PR & Content.