Omdat voorkomen beter is dan genezen, vertellen wij jou de tien grootste misverstanden rondom intellectueel eigendom. Welke ken jij al?

Ondernemerschap en impact maken staat bij Bruggink & Van der Velden Advocaten Belastingadviseurs ook hoog het vizier. In het kader van voorkomen is beter dan genezen willen ze de ondernemers bij SIF Utrecht graag iets meegeven over de tien meest voorkomende misverstanden op gebied van intellectueel eigendom (IE). De tien foutste aannames op een rij:

1) Ik gebruik geen merknaam voor mijn producten, dus ik heb weinig met IE te maken.
FOUT! Merkenrecht is slecht een klein onderdeel van intellectueel eigendomsrecht. Dat je geen merk gebruikt, betekent niet dat je niets met IE te maken hebt. Een merk is er om producten of diensten te onderscheiden. Daarnaast hebben we onder meer het octrooirecht (voor technische uitvindingen), het modellenrecht (vormgeving en design), het auteursrecht (denk aan tekst, beeld, maar ook software), het handelsnaamrecht (om een onderneming te duiden). Handelsnaamrecht en auteurecht ontstaan ‘van rechtswege’. Grote kans dat je dus een intellectueel eigendomsrecht hebt zonder dat je het weet. En zo niet: wellicht handig om dan een merkrecht, octrooirecht of modelrecht aan te vragen.

2) Er zijn verschillende soorten IE-rechten tegelijkertijd mogelijk.
Je hoeft niet te kiezen! Sterker nog: het is soms aan te raden om meerdere intellectuele eigendomsrechten tegelijk te hebben. Tesla Motors is een mooi voorbeeld van een bedrijf waar meerdere intellectuele eigendomsrechten samen komen: handelsnaam, merknaam, auteursrecht en modelrecht.

3) Mijn concurrent kan er niet zomaar met mijn idee vandoor gaan.
Helaas, ideeën worden niet intellectueel eigendomsrechtelijk beschermd. Een idee is nog geen creatie en het bewijs dat jij het bedacht hebt is moeilijk te leveren. Als je een nieuw idee hebt en je legt het voor aan een ander, spreek dan een geheimhoudingsplicht af (door vooraf een geheimhoudingsverklaring te laten tekenen). Pas als je een idee concreet maakt kan het in aanmerking komen voor bescherming als intellectueel eigendomsrecht.

4) Als ik een software-oplossing maak, dan verkrijg ik de IE rechten op die software.
Als de software voldoet aan de eisen van de Auteurswet, dan kan automatisch een auteursrecht zijn ontstaan op de software. Let wel op in welke hoedanigheid je ontwikkelt: een werknemer die voor een werkgever onder werktijd de software maakt, komt in principe geen auteursrecht toe voor zover dat de functie van de werknemer is. Het auteursrecht behoort dan in de meeste gevallen automatisch toe aan de werkgever. Bij freelancers is dit niet het geval. De opdrachtgever vist dan achter het net. Dit kan voorkomen worden met een vooraf opgestelde auteursrechtoverdracht of licentie.  

5) Een ander bedrijf maakt gebruik van een naam die heel erg lijkt op mijn merk en dat mag niet.
De ene copycat is de andere niet! Er kan sprake zijn van verschillende soorten merkinbreuken, bijvoorbeeld als een merk letterlijk is gekopieerd, maar ook als sprake is van soortgelijke tekens. Niet alleen een logo of woord kan een merk zijn: ook afbeeldingen, kleuren, geluiden of zelfs geuren kunnen beschermd worden met een merkrecht. Of daadwerkelijk inbreuk wordt gemaakt is telkens afhankelijk van de omstandigheden van het geval.

6) In een licentieovereenkomst kunnen licentienemer en licentiegever afspreken wat ze willen.
Sinds 1 juli 2015 is het auteurscontractenrecht gewijzigd. Deze contracten gaan vaak over software. Exclusieve licenties moeten in een akte worden vastgelegd en de auteur wordt beter beschermd. Bij boeken bijvoorbeeld kan je hierdoor niet meer zo makkelijk worden ‘uitgeperst’ door de uitgever.

7) Als ik via Google gebruik maak van Adwords met de merknaam van mijn concurrent, dan kan dat geen kwaad.
Daar zou ik niet zo zeker van zijn! Als er verwarring ontstaat over de herkomst van een site mag het bijvoorbeeld niet. De consument moet duidelijk kunnen achterhalen dat het om een concurrent gaat, en niet om de merkhouder zelf. Oppassen dus!

8) Het is niet lucratief om op te treden tegen een IE inbreuk, want procedures kosten heel veel geld.
Als je gelijk krijgt in een IE-zaak, krijg je in principe de werkelijk gemaakte kosten vergoed (dus ook de volledige advocaatkosten). Ook marktonderzoek kan worden vergoed. Dit is anders dan in andere rechtszaken. Andersom betekent het ook dat als je verliest, je de proceskosten van de wederpartij moet betalen. Een rechter kan hier wel wat aan doen wanneer dit niet redelijk is.

9) Zolang mijn merk op zeven verschillende punten afwijkt van het ontwerp van een ander, maak ik geen inbreuk.
Dat is niet waar. Bij inbreuk gaat het altijd om te totaalindruk. Soms is er al sprake van inbreuk terwijl een product slechts op twee punten afwijkt. Soms zijn daar tien punten voor nodig. Ga dus niet tellen; neem geen risico en maak niemand na.

10) Ik schakel een bedrijf in om voor mij een website te ontwikkelen, dus krijg ik de IE rechten.
Nogmaals het uitgangspunt is dat de opdrachtnemer het eventuele auteursrecht verkrijgt. Dit is niet het geval bij werkgevers en werknemers: daar verkrijgt de werkgever automatisch het auteursrecht. In principe rust alleen op de broncode van software auteursrecht, die mag niet gekopieerd worden. Maak vooraf dus goede afspraken met freelancers over auteursrecht wanneer je ze inhuurt voor een opdracht..

“Stichting Life Goals helpt kwetsbare mensen in onze samenleving om via sport weer mee te doen. We waren dakloos en zochten een centrale locatie in Nederland om met ons team te werken. De Social Impact Factory Utrecht is naast dat het centraal is ook bruisend en inspirerend door de andere ondernemers die ook op een bewuste manier ondernemen. We gaan binnenkort zitten met dames van GeluksBV om te kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen omdat onze doelgroep en methodes veel raakvlakken hebben. Tijdens de lunch is het ook interessant om in contact te komen met personen die hier aanwezig zijn, dat zouden we eigenlijk nog meer moeten doen want er zijn leuke gesprekken uit ontstaan. “

Wat is de impact die jullie maken?
Stichting Life Goals helpt kwetsbare mensen in onze samenleving om via sport weer mee te doen. Wij richten ons op mensen die om welke reden dan ook zijn vastgelopen in het leven. Dak- en thuislozen, vluchtelingen, verslaafden, zwerfjongeren, tienermoeders, ex-gedetineerden of verwarde personen die in de opvang zitten. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze kwetsbaar zijn, maar wel meer grip op hun leven willen krijgen. De impact die we maken meten wij via een monitor op een kwalitatieve en kwantitatieve manier. Kwantitatief data meet het aantal deelnemers. Wij hebben afgelopen jaren ruim 4500 mensen uit de doelgroep bereikt en we hebben meer dan 24 lokale programma’s geactiveerd waarbij de emotionele stabiliteit van de deelnemers met gemiddeld 22% is toegenomen. Iemand die een jaar lang verslaaf is geweest heeft moeite om uit die vaste wereld te komen. Door middel van sport komen ze weer met mensen in contact en gaan er ook fysiek op vooruit. De sportcoach zorgt dat dit in een positieve veilige omgeving gebeurt. Het is mooi om te zien dat iemand die zo vastgelopen was weer opbloeit en gemotiveerd raakt en zo zichzelf uit hun oude vaste wereld trekken en weer genieten van het leven. Er zijn ook deelnemers die een sportcoach opleiding bij ons volgen of vrijwilligerswerk doen.

Hoe werken jullie?
Wij werken vanuit opdracht van de gemeenten met het doel om sport in het sociale domein te realiseren. Bij alles wat we doen gebruiken we bestaande infrastructuur en regelingen en wij werken veel samen met sportservicebureaus, sociale wijkteams, zorginstellingen en sportverenigingen. We verbinden die partijen, leiden coaches op en monitoren de activiteiten. De methodiek is gebaseerd op praktijkervaringen en wordt ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Daarom hebben wij Wageningen University als een van onze partners.

Waarom zijn jullie bij SIF komen werken?
We waren dakloos en zochten een centrale locatie in Nederland om met ons team gezamenlijk te werken. De Social Impact Factory Utrecht is naast dat het centraal is ook bruisend en inspirerend door de andere ondernemers die ook op een bewuste manier ondernemen. We gaan binnenkort zitten met dames van GeluksBV om te kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen. Tijdens de lunch is het ook interessant om in contact te komen met personen die hier aanwezig zijn, dat zouden we eigenlijk meer moeten doen want er zijn leuke gesprekken uit ontstaan.

“ Financiële dienstverlening is een speelveld dat continu verandert. Wat het extra lastig maakt voor (startende) ondernemers om deze veranderingen en regelgeving bij te houden. Wij werken hier vanuit alfa accountants om sociaal ondernemerschap actief te ondersteunen met onze jarenlange ervaring en kennis.”

Wat is de impact die jullie maken?
Wij geloven dat (lokaal) ondernemerschap de duurzame motor is van de economie en die motor willen we draaiende houden en krachtiger maken. De impact die wij bij alfa accountants maken is te zien in de resultaten van MKB-ondernemers die wij optimaliseren en ondersteunen zodat zij ook op lange termijn waarde kunnen creëren.

Hoe werken jullie?
Dat doen we door brede financiële kennis lokaal aan te bieden en te verbinden met specialistische branchekennis. Onze landelijke organisatie met decentrale kantoren is hier volledig op ingericht. Alfa wilt een eerlijke, transparante organisatie zijn waarbij de klant centraal staat. Wat het extra leuk maakt om te werken voor Alfa, is dat alle medewerkers de kans krijgen om mede-eigenaar te worden van de organisatie. Iedereen met een vast dienstverband kan certificaten kopen. Wij verdienen dus direct mee in de winsten van Alfa. Zo ben ik niet alleen voor de organisatie, maar ook voor mezelf aan de slag.

Waarom zijn jullie bij SIF komen werken?
Financiële dienstverlening is een speelveld dat continu verandert. Wat het extra lastig maakt voor (startende) ondernemers om deze veranderingen en regelgeving bij te houden. Wij zijn hier komen werken om sociaal ondernemerschap actief te ondersteunen met onze jarenlange ervaring en kennis. Naast dat Alfa partner is van de Social Impact Factory Utrecht komen wij hier standaard elke woensdag om ondernemers te helpen met financiële en fiscale vraagstukken. Dat doen wij in het wekelijkse Roy & Friso vragen uurtje. Het is inspirerend om te zien dat de ondernemers hier werken vanuit een drive om de wereld te verbeteren en niet vanuit eigenbelang om hier zelf heel rijk van te worden. Naast die inspiratie die het oplevert wordt het voor ons ook duidelijk wat er leeft onder deze tak van ondernemen. De Social Impact Factory Utrecht zorgt dat wij in contact kunnen komen met de ondernemers en inzichtelijk krijgen welke vraagstukken veel voorkomen onder deze groep. Uiteindelijk willen wij dat sociale ondernemers op een gezonde manier kunnen ondernemen waarbij kennis van geld verdienen en regelgeving een belangrijk onderdeel is om die sociale impact te kunnen vergroten.

“Als een van de eerste trotse bewoners van de Social Impact Factory vinden wij de diversiteit aan mensen samen in een pand waardoor er allemaal verbindingen gelegd kunnen worden die je normaal nooit gelegd zou hebben heel waardevol. Dat inspireert ons enorm en wij hopen natuurlijk ook anderen te inspireren met wat wij doen.”

Hoe werken jullie?
Wij helpen organisaties 21ste eeuws te organiseren door bedrijven advies te geven op gebied van strategie, besturing, leiderschap, persoonlijke ontwikkeling en teamontwikkeling. Dit kan eenmalig maar ook in een online academy waar een organisatie aan de hand van activerende leermethodes leert om op een passende manier te innoveren. Daarnaast organiseren wij zes keer per jaar events rondom organisatieontwikkelingen, dan nodigen we de tofste sprekers uit en ga je met een zee van inspiratie en informatie weer de deur uit.

Wat is de impact die jullie maken?
Onze drive om organisaties beter te maken is om mensen in verbinding te laten zijn met met zichzelf, met elkaar en met hun omgeving. Daardoor weten ze veel scherper wat de purpose moet zijn van zichzelf en de organisatie. Mensen moeten beseffen dat ze veel meer invloed hebben dan ze zelf doorhebben. Mensen hebben veel meer invloed op de werkactiviteiten, keuzes en de impact die ze kunnen maken. Wij begeleiden ook een aantal sociale ondernemingen bij het opschalen en groeien naar een gezond businessmodel. De exacte impact is lastig te meten maar over de afgelopen jaren hebben wij tiental organisaties geholpen om slimmer te organiseren, de bedrijfsvoering te verbeteren en daarmee de werknemers gelukkiger gemaakt.

Met jullie kennis over nieuwe manieren van organiseren, welke verandering kunnen wij gaan zien over ongeveer vijf jaar?
Teams zullen echt de cellen vormen van een organisatie, zonder regels van bovenaf. Wanneer je de sturing van bovenaf weghaalt zal de ondernemingsgeest bij die teams meer naar boven komen.  Systeemdenken en eigenaarschap worden belangrijke eigenschappen die een werknemer nodig gaat hebben. De stroom aan informatie is niet meer te overzien en juist in die complexiteit is het collectief zo belangrijk. “De kennis is er door Google wel te krijgen, een belangrijkere vraag is: Hoe werk je nou met elkaar samen?”

Maar hoe het er echt over vijf jaar uitziet is niet te voorspellen. Starfish21 vindt het belangrijk om te reageren op de wereld van nu en niet te ver vooruit te kijken. Wat zie je nu gebeuren in jouw omgeving en wat kan jij daar nu aan veranderen?

Waarom zijn jullie bij SIF komen werken?
Wij zijn een van de eerste bewoners en hebben hier al sinds vorig jaar een werkplek. Wat ons aanspreekt is de diversiteit aan mensen samen in een pand waardoor er allemaal verbindingen gelegd kunnen worden die je normaal nooit gelegd zou hebben. Dat inspireert ons enorm en wij hopen natuurlijk ook anderen te inspireren met wat wij doen. Wij hebben hier bijvoorbeeld de verbinding gelegd met een andere bewoner van het platform Nieuworganiseren.nu en we komen regelmatig samen om te sparren. Felix heeft ons ook aan een aantal mooie bedrijven gekoppeld waar onder andere een samenwerking met een grote overheidsdienst is ontstaan.

Er is erg goed nagedacht over het interieurontwerp van SIFUtrecht en vooral over de vraag hoe de inrichting serendipiteit (toevallige ontmoetingen) kan bevorderen. Lees hier hoe dit tot stand is gekomen!

INTERIEURONTWERP MET IMPACT
We zijn ontzettend blij met de keuze voor de designers van Studio Fabrick. Ze zijn met een geweldig interieurontwerp gekomen en voeren dit -as we speak- in samenwerking met diverse sociale ondernemingen uit. Studio Fabrick is in 2012 opgericht door Sanne Andrée Wiltens en Justine van Zoest (beiden afgestudeerd aan de TU Delft). Momenteel werken ze met z’n tweeën en worden zo nu en dan ondersteund door stagiaires. Ze zijn gevestigd in B.Amsterdam - tevens hun eerste project. Hier werken ze in een open ruimte aan hun projecten en ontmoeten klanten. Studio Fabrick staat garant voor een hoogwaardig (ver)bouwplan. Hun key kwaliteit is dat ze met een artistiek oog voor detail een samenhangend geheel van ruimtes maken die zowel onderscheidend als persoonlijk zijn.  

We vragen Sanne Andrée Wiltens van Studio Fabrick over de totstandkoming van het ontwerp en over de bijzondere partners met wie ze samenwerkt voor het interieur van SIFUtrecht:

VOOR SIFUTRECHT WERKT STUDIO FABRICK MET IMPACT
‘Mariëlle (Sijgers) had het door Studio Fabrick ontworpen kantoor van Blendle gezien en vroeg ons te pitchen voor het interieur van SIFUtrecht. We zijn gekozen omdat ons ontwerp resoneerde met de wensen van het team van SIFUtrecht en omdat circulair inrichten een keyonderdeel van het door ons gepitchte ontwerp was. Wij zijn bij het ontwerp uitgegaan van de al in het pand aanwezige materialen. Zo hebben we de liggende tapijttegels meegenomen in het ontwerp en hebben dat vervolgens als uitgangspunt van de rest van het ontwerp genomen. Dit levert een omgekeerd ontwerpproces op. Als je uitgaat van wat er is begin je bij het eindresultaat en dit levert heel verrassende dingen op. Wat dat betreft heeft deze opdracht ons ook weer heel veel nieuwe inzichten en inspiratie opgeleverd.
Daarnaast zijn wij voor deze opdracht uiteraard zelf ook met impact gaan werken. Voor de uitvoering van ons plan hebben we zoveel mogelijk sociale ondernemingen gezocht en zijn heel enthousiast over de vele sociale ondernemingen die we ook voor volgende opdrachten als leverancier of partner aan ons netwerk kunnen toevoegen.’  

‘Het willen werken met sociale ondernemers zorgde ook voor een totaal ander ontwerpproces. Toen we de opdracht kregen zijn we allereerst op zoek gegaan naar schilders, meubelmakers en schoonmakers die met impact werken. Het ontwerp ontstond op basis van wat deze sociale ondernemingen maakten. Heel inspirerend! Ik zal een paar voorbeelden noemen; We hebben echte wastebased rooms ontwikkeld. Zo hebben we een ruimte volledig ingericht met meubels die geproduceerd zijn van gerecycled materiaal. Tafels waarvan de onderstellen geproduceerd zijn door Planq, een ondernemer die meubels maakt van natuurlijke hars die heel hard wordt. De tafelbladen in deze ruimte zijn gemaakt van vilt, je kunt vilt op heel veel verschillende manieren toepassen. Het vilt en al het textiel in SIFUtrecht is geproduceerd door I DID. Deze bijzondere sociale onderneming uit Utrecht maakt vilt van afgedankte kleding en heeft hier een hele productenlijn op gebaseerd. Ze werken met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt en het is echt ongelooflijk wat zij allemaal voor elkaar krijgen.’   

IMPACTDESK
‘De opdracht om te zorgen dat er in het pand veel gelegenheid is voor ontmoeting hebben we heel serieus genomen. We hebben in het hele pand oplossingen en soms details doorgevoerd die serendipiteit faciliteren en liefst bevorderen. Dit wordt vooral duidelijk in de ruimte waar we de Impactdesk neerzetten. Deze enorm grote tafel biedt door haar vorm de mogelijkheid om zelf te kiezen in hoeverre je beschikbaar bent voor interactie. De tafel is gemaakt door deBende, een sociale onderneming uit Rotterdam die deze tafel maakt van gerecycled materiaal. Ze hebben een bijzondere manier van produceren waarbij er zo weinig mogelijk restafval is. Tenslotte werken we met een ontzettend sympathiek schildersbedrijf met de naam Dove Kwasten, een geweldig initiatief waar dove en slechthorenden onder begeleiding schilderwerk doen. ‘

 


 Â